12 november, 2014

Odprti hrami


Na stara leta začenjam ceniti vina. Včasih je bila rdeča pijača zgolj najcenejše sredstvo za opijanje plitvožepne študentske duše, zdaj pa v pitju vina uživam.


Jasno je, da nisem enolog. Prepoznam rdeče vino. Prepoznam belo vino. In prepoznam cviček. Se pa učim o okusih in počasi odkrivam razlike med vrstami vin in med vinarji.


Pretekli vikend sem v okviru martinovanja obiskala prireditev Vinski hrami vipavske doline, ki se odvija še do 9. 12. 2014.
Vinarji v teh dneh na stežaj odprejo vrata svojih hramov. Prireditev je nekakšna transverzala od kleti do kleti. Na začetku kupiš vinski kozarec, si ga obesiš okrog vratu in že si pripravljen na pohod.


V kleteh te pričakajo kletarji, ki ti nalijejo vino. Radi se pogovorijo o svojem delu, letini, vinu... Povsod ponudijo tudi domače dobrote.


Prireditev je gurmansko-enološka družabnost, na katero se splača odpraviti. Zlasti v dobri družbi.


P.S.: Pred odhodom se je fino dogovoriti, kdo bo šofer. :D

Ni komentarjev:

Objavite komentar