04 december, 2013

Piškoti sv. Barbare


Danes je praznik sv. Barbare. Zavetnica rudarjev, matematikov in ljudi, ki delajo z eksplozivi je pomembna predvsem v pravoslavni cerkvi. Če imate okrog sebe kakšno Barbko, ji le specite piškotke sv. Barbare, ki sem jih sama ustvarila po libanonskem receptu.


Za testo potrebuješ:

1/3 skodelice olja
1/2 skodelice masla
1/3 skodelice sladkorja
2 žlički pomarančnega soka
1 čajno žlička pecilnega praška
1/2 čajne žličke sode bikarbone
2 skodelici moke

Za preliv potrebuješ:

3/4 skodelice sladkorja
1/3 skodelice medu
1/2 skodelice vode
1/3 skodelice orehov


Z mešalnikom zmešaš olje in maslo, vmešaš še sladkor.
Dodaš pomarančni sok, pecilni prašek in sodo bikarbono. Zelo dobro premešaš.
Počasi dodajaš moko, da nastane mehko testo.


Iz testa oblikuješ 2cm dolge ovale, ki naj ne bodo pretanki. Položiš (ne preblizu) jih na pekač, pokrit s peki papirjem. Pečeš 12 minut na 180 stopinj C. Ker so pečeni zelooo hitro, jih proti koncu dobro spremljaj. Ko po robu porjavijo, jih hitro vzemi ven.

Piškotki so zelo krhki in nežni. Položiš jih na rešetko, da se ohladijo. Vmes nasekljaš orehe.
Preliv narediš tako, da zmešaš sladkor, med in vodo. Zavreš in nato pustiš, da (rahlo) vre še 5 minut. Pomešaš, da se malo zgosti. Piškote posuješ z orehi in jih preliješ z ustvarjenim sirupom.


Piškotke postaviš na hladno in to je to. Sama sem jih malo preveč zapekla, ampak so vseeno dobri. Ko sem jih ponudila kolegici je vprašala, če vem, da se ljudje na sv. Barbaro obračajo predvsem za srečno zadnjo uro. Sem povedala, da vem. Pa je rekla, da upa, da uživanje teh piškotkov ne povzroči, da bi taista ura bila zadnja. :)


Še namig. Če želite, da vas bo na božični večer razveseljevalo tako žito je danes ali na god sv. Lucije pravi čas, da ga posejete.

Ni komentarjev:

Objavite komentar