01 junij, 2013

Makroni

Juhuuuhuuuu, nova knjiga je tu. :) Včeraj sem, še toplo iz tiskarne prejela tole knjižico. Me Happy.


Oh, saj vem, da že rahlo težim s temi makronsi, ampak tako so pravljični, da je kaj. Že nekaj časa sem iskala primeren recept, pa ga ni bilo. Zdaj jih imam celo knjigo. Whoa. 
Ja, vem da jih je v angleščini na tone, a tega se ne grem več. Ko sem nek Nigellin recept prevajala in obenem pretvarjala enote, so v torti nekako pristale tri vrečke kakava. Bila je rahlo zaudarjajoča in neznansko grenka, zato je po hitrem postopku končala v smeteh. :(


Ker sem dobra duša, bom z vami delila recept za čokoladne makronse. Za 16 kosov potrebujete:

75g mandljeve moke
100g sladkorja v prahu
2 JŽ kakava v prahu
2 velika beljaka
50g drobno mletega sladkorja (ker ne vem kako se razlikuje od zgornjega, bom uporabila kar istega, v prahu)

Polnilo:
100g drobno sesekljane temne čokolade
150ml polnomastne smetane


Postopek:

Mandljevo moko, sladkor v prahu in kakav stresite v mešalnik in mešajte 15 sekund. Presejte mešanico v skledo. Pripravite 2 pekača in ju obložite s peki papirjem.

V veliki skledi stepite beljaka v rahel sneg. Postopoma vtepajte drobno mleti sladkor, da dobite čvrsto beljakovo peno.

Mandljevo mešanico z lopatico vmešajte v beljakovo peno, tretjino za tretjino. Ko so vse suhe sestavine temeljito vmešane, še naprej mešajte zmes, dokler ne dobite svetleče mase, goste teksture.

Zmes vlijte v dresirno vrečko z gladkim nastavkom, širine 1cm. Na pekača nabrizgajte 32 majhnih krogov. S pekačema potolcite po delovni površini, da odstranite zračne mehurčke. Na sobni temperaturi pustite stati 30 minut. Ogrejte pečico na 160 stopinj C. 

Pecite 10-15 minut. Po pečenju naj se penice hladijo 10-15 minut, nato jih pazljivo odlepite in pustite, da se ohladijo do konca.

Polnilo pripravite tako, da položite čokolado v ognjevarno posodo; segrejete smetano v kozici, da skoraj zavre, nato pa z njo prelijete čokolado in mešate, da dobite gladko zmes. Pustite, da se hladi 15-20 minut (vmes občasno premešajte), dokler se ne zgosti. Penice s polnilom povežite v pare.


V knjižici so poleg teh, še makronsi z vanilijo, pistacijo, ananasom, sivko in vijolico, z okusom tiramisuja.... Fino je, da je ves postopek na začetku knjige slikovno prikazan, saj se mi vse skupaj ne zdi prav preprosto. Vam sporočim, ko/če mi uspejo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar