09 oktober, 2012

Can You keep a Secret?

Sophie Kinsella je daaaaleč najljubša mi avtorica razvedrilne literature in knjiga Can You keep a Secret je daaaaleč najljubša mi knjiga te zvrsti.


Knjiga govori o mladi Emmi, ki je zaposlena v britanski podružnici velike ameriške korporacije in se prvič odpravi na službeno pot. Kot, da to ni dovolj strašljivo, se še na smrt boji letenja. Ker redko leti ne ve, da so turbulence dokaj pogosta zadeva. Doživi panični napad, med katerim napade čednega Američana na sosednjem sedežu. V paniki mu iz nekega čudnega razloga, razlaga svoje skrivnosti:

- Ne ve, kaj je NATO. 
- Fantu laže o svoji teži (ima pa resen namen shujšati).
- Meni, da njen fant izgleda kot Ken. Tisti od Barbie.
- Ko sta s fantom v posteljni akciji, komaj zadržuje smejalne napade.
- Nedolžnost je izgubila v času, ko sta starša v spodnjem nadstropju hiše gledala film Ben-Hur.
- Ko jo šef jezi, mu fikus zalije s pomarančnim sokom (kar se zgodi skoraj vsak dan).
- Zlata ribica, ki se nahaja v njenem stanovanju ni ista, kot sta ji jo podarila njena starša.
- Vino, ki ji ga je oče podaril v 20-letno hrambo, je že popila.
- Imela je lezbične sanje o cimri.
- Ne mara tangic, ker jo zategujejo.

Vse lepo in prav. Američana je pozabila, tudi njegovo ime. A glej ga zlomka. Naslednji dan ugotovi, da je bil čedni tujec v resnici ustanovitelj in lastnik korporacije, v kateri je zaposlena. Seveda takoj po ugotovitvi, sledi tudi prvo srečanje. Zabavne situacije se lahko začno.


Knjiga je izredno zabavna in romantična pripoved, ki jo boste prebrali v eni sapi. V slovenski jezik so jo prevedli pri Mladinski knjigi. Kljub temu priporočam, da jo preberete v angleščini, saj s prevodom marsikaj izgubi. Poleg tega opažam, da stvaritelj slovenske naslovnice, knjige ni prebral, saj le-ta nima povezave z vsebino.

Ni komentarjev:

Objavite komentar