13 oktober, 2012

Vesela Bazilika

Bazilika je ena izmed najbolj všečnih mi zelišč. Poleg mete in melise. Navadno jo uporabljam v kombinaciji s paradižnikom. Najljubše so mi testenine s paradižnikovo mezgo in baziliko, polajkam pa tudi solato iz domačega paradižnika, ki vsebuje veliiiiko bazilike.

Bolj vešči kuharji jo dodajajo stročnicam, prikuham, pečenkam, kuhanim in pečenim ribam, zelenjavnim juham, zeliščnim omakam, vloženim kumaram. Kombinirajo jo tudi z drugimi začimbami (poprom, česnom, čebulo, peteršiljem, rožmarinom in žajbljem). 


Nisem vedela, da se uporablja tudi za kopeli. Najboljša je zvečer, ko si popolnoma izčrpani zaželite sprostitve. Vroča voda bo ublažila napetost, umirila dihanje, vsakodnevni stres pa bo ob pomoči bazilike pregnan že po 15 minutah. Baje.
 
Recept za kopel:
Nekaj kapljic eteričnega olja bazilike primešajte dvema žlicama običajne smetane in vse skupaj dodajte kopeli. Na takšen način se bo olje lepše razporedilo in ne bo dražilo kože. Eterična olja iz bazilike bodo skozi kožo prodrle v limfni ter krvni obtok in učinek vode še povečala.

No, recepta si jasno nisem izmislila sama. Poskusila bom samo z baziliko, saj mi smetana deluje rahlo nagravžno.


Tudi bazilikinega čaja nisem poznala. 

Recept:
V 1l vode dodamo 20 do 40 ščepcev suhih lističev in cvetov. Precedimo in postrežemo.

Tale čajčić mi je še posebno padel v oči, saj ima baje veliko pozitivnih učinkov. Učinkovit je proti živčnosti, tesnobi, migreni, kašlju, angini, aknam, predvsem pa spravlja v dobro voljo.

"Natakar, liter bazilikinega čaja, prosim."

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar