01 oktober, 2012

The Artist is Present

Včeraj sem si ogledala dolgo pričakovani dokumentarni film The Artist is Present, ki govori o svetu Marine Abramovič, babice performansa. 


Abramovičeva, rojena v Beogradu, ni bila nikoli povprečna. Že v rani mladosti je izstopala. Njen spomin sega v otroštvo, na pustno zabavo, na katero so vse deklice prišle oblečene kot princeske. Marina se je oblekla v hudiča.


Kmalu je odšla od doma in se začela ukvarjati z umetnostjo performansa. Na svoji poti je srečala Ulaya, nizozemskega umetnika, s katerim sta se nesmrtno zaljubila. Živela sta nomadsko življenje, skupaj ustvarjala. Njuna zveza je bila izredno intenzivna, a se je po dvanajstih letih končala. Zaključila sta jo z neverjetnim podvigom, pohodom po Kitajskem zidu. Pot sta začela vsak na svoji strani. Srečala sta se na sredini, se objela in poslovila. Leta 2010 sta se srečala po dolgem obdobju. Ulay jo je obiskal v času izvajanja performasa The Artist is Present.


Marinini projekti so za mnoge nenavadni in nerazumljivi. Od ruske igre z noži, ko s konico noža udarja med prstnimi razmaki (ponovi jo dvajsetkrat, ko se ureže vzame nov nož), ležanja v sredini goreče zvezde, kjer pade v nezavest, poskusov z jemanjem močnih tablet in drog, rezanja kože z britvico, v katero si vreže peterokrako zvedo, do samo-bičanja in zadnjega projekta The Artist is Present, ki ga je leta 2012 izvedla v newyorški Momi. Tri mesece je vsak dan, v odpiralnem času muzeja, nepremično sedela in zrla obiskovalcem v oči.


Zakaj, je verjetno eno izmed bolj pogostih vprašanj, na katero odgovarja. Abramovičeva s svojim delom raziskuje razmerje med performerjem in publiko. Raziskuje tudi meje sposobnosti človeškega telesa in duha.


Abramovičeva je po razhodu z Ulayem odkrila svet mode. V mladosti za to niti ni imela možnosti. Navadno je oblečena zelo elegantno, prednjačijo črna, rdeča in bela barva. Njen zaščitni znak so vranje črni lasje in rdeča Chanel šminka. Pri svojih 65-tih izgleda neverjetno dobro. Sicer dvomim, da njeno telo ni podleglo plastični kirurgiji, a vseeno. Še vedno je šik, oddaja pa seksapil in tisto nekaj, kar ima samo ona. Zdi se mi, da počasi postaja pop ikona. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar